Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
News
 PHA Workers Forum :General :News
Message Icon Topic: le cinéma sa "nouvelle vague" Post Reply Post New Topic
Author Message
ddvju89hg
Newbie
Newbie


Joined: Apr 24 2013
Location: United Kingdom
Online Status: Offline
Posts: 26
Quote ddvju89hg Replybullet Topic: le cinĂ©ma sa "nouvelle vague"
    Posted: Apr 30 2013 at 1:11am
ux, prêts à révolutionner la haute cuisine et l'image de ceux qui la font. Un passionnant recueil de témoignages et d'archives, Mémoires de chefs, retrace la saga d'une dizaine de ces visionnaires - Bocuse, Troigros, Chapel, Pic, Guérard, Haeberlin, Vergé, Senderens, Outhier, Lenôtre - de l'âge d'or de la gastronomie française.Constant miroir des évolutions culturelles et sociales, la cuisine ne pouvait échapper à la dynamique des "trente glorieuses". A l'aube des années 1960, la plupart des cuisiniers sont pourtant cloîtrés devant leur piano, exécutants sans réel pouvoir de création, aux ordres de propriétaires laissant la vedette aux maîtres d'hôtel. Les menus reflètent alors un modèle culinaire très codifié, défini par Escoffier, laissant peu de place à l'imagination.Dans les années 1950, quelques pionniers - Fernand Point, Jean Delaveyne ou le premier chef de l'ère télévisuelle, Raymond Oliver - ont formé les futurs novateurs. Chez Point, à Vienne, Paul Bocuse découvre par exemple les vertus de la simplicité, de la rigueur et des "produits extra-frais". Bientôt, les chefs sortent des grandes maisons où ils étaient confinés pour s'installer à leur compte et occuper une place centrale.GÉNIE DE LA GOURMANDISECette autonomie libère leur inspiration et diversifie des styles à l'écoute des mutations. La littérature a eu son "nouveau roman", le cinéma sa "nouvelle vague" : l'art culinaire aura sa "nouvelle cuisine", théorisée par les journalistes Henri Gault et Christian Millau à l'orée des années 1970. Certains de ces chefs ne se reconnaîtront pas dans l'étiquette apposée à cette rénovation prônant allégement des sauces et inventivité, mais tous profiteront d'un élan collectif mené par des leaders, au premier rang desquels parade la toque de Paul Bocuse. A aujourd'hui 86 ans, celui-ci livre un témoignage encore plein de verdeur sur son parcours et le destin de cette génération. On y retrouve sa malice paysanne, son sens des piques et de l'amitié, une façon truculente d'assumer sa mégalomanie, un génie du commerce autant que de la gourmandise.En donnant la parole à ces cuisiniers ou à leurs proches, ces Mémoires font revivre l'excitation d'une période et la dimension humaine de ces aventures. Différents types de personnalités se dessinent. Des grandes gueules - Bocuse, Pierre Troisgros -, des esthètes discrets - Alain Chapel, Jacques Pic -, de pétillants novateurs - Michel Guérard, Alain Senderens -, des perfectionnistes attachés aux traditions - Paul Haeberlin, Louis Outhier... Une diversité souvent fédérée par la solidarité de camarades partant aussi à la conquête du monde, la France redoublant alors, grâce à eux, son rayonnement culinaire international.Certains récits possèdent une profondeur émotionnelle particulière. Celui, par exemple, de la chef triple-étoilée Anne-Sophie Pic évoquant son père, Jacques, disparu en 1992, à l'âge de 60 ans. Celui de Philippe Jousse, ancien second d'Alain Chapel, décrivant le savoir-fa Related articles:
IP IP Logged
jhjhjhgu
Senior Member
Senior Member


Joined: Mar 21 2013
Location: United Kingdom
Online Status: Offline
Posts: 337
Quote jhjhjhgu Replybullet Posted: May 01 2013 at 2:20am
China Shandong network to ensure that the 2012 New Year's day, Spring Festival of the catering service food safety, the food and Drug Administration of Dongying estuary bureau to take four measures, carry out “ two ” catering service food safety special rectification activities. One is to strengthen leadership, clear lines of responsibility. The branch held a special meeting to arrange the deployment of two food safety supervision work,hogan, set up the special rectification work leading group,louboutin pas cher, a clear regulatory responsibility,scarpe hogan, ensure that the regulatory effect of. Two is the focus, strengthen supervision. The dinner on New Year's Eve to accept “ ” reservation, undertaking large gatherings,air jordan, tourist hotel, catering service enterprises as the focus,hollister, the risk investigation of each link of the food purchase, storage, processing,air jordan pas cher, supply,is that you don't p
Qingdao tgood is a main design, 220kV and below power transformation and distribution of one or two products and provide related technical services. The 400000000 yuan prospectus. Company the total issued share capital of 100000000 shares, the public offering is not more than 35000000 shares, the number of issued shares representing the total issued share capital of not more than 25.93%, strict control of storage environment, manufacturing, health practitioners,hollister france, tableware disinfection management food safety critical control point,abercrombie, strengthen two ” “ during the catering service food safety supervision. Three is the extensive publicity, strengthen the consciousness of. Make full use of television,abercrombie france, newspapers,Yingli to premedita
Qingdao tgood is a main design, 220kV and below power transformation and distribution of one or two products and provide related technical services. The 400000000 yuan prospectus. Company the total issued share capital of 100000000 shares, the public offering is not more than 35000000 shares, the number of issued shares representing the total issued share capital of not more than 25.93%, radio, mobile text messages and other media platform, widely organize food and drug safety publicity and education activities, publicity and popularization of food and drug laws and regulations and safety knowledge, to further strengthen the sense of quality, the enterprise's legal consciousness and responsibility consciousness,scarpe hogan, improve safety awareness and self-protection ability of the broad masses of the people,resource station ev
Qingdao tgood is a main design, 220kV and below power transformation and distribution of one or two products and provide related technical services. The 400000000 yuan prospectus. Company the total issued share capital of 100000000 shares, the public offering is not more than 35000000 shares, the number of issued shares representing the total issued share capital of not more than 25.93%. Four is to implement the duty system, strengthening emergency management. Strictly implement the 24 hours on duty and leadership with a class system, to ensure that during the festival to report complaints channels, to ensure that once in food and drug safety incidents,hollister outlet, to achieve rapid response,hogan, properly handle.

IP IP Logged
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

This page was generated in 0.219 seconds.